30. aug, 2016

Ej förhandlingsbart

 

Dag 16

 Morgonen börjar med att gå några km tillbaks till stalolouktastugorna för att göra ett nytt försök med telefonkontakten med Vuoggatjålme. Nu gick det bättre så förhoppningsvis är nu allt under kontroll.

 Åter vid tältet så är det bara att packa och starta dagens etapp. Idag är det en måste dag. Oavsett hur, ska jag i närheten av Hammaren en lite märklig fjälltopp där högsta punkten ligger i Norge. Hammaren är något av en riktpunkt för mig, har ju gått i detta områden för ett år sedan. Och nu är åtminstone början av mitt andra försök att nå upp till toppen och en position mellan glaciärerna, snarlik den jag och Otto tog förra året.

 Så idag spelar det ingen roll om kroppen protesterar,eller vad vädergudarna hittar på. Det finns inget som ska hindra mig att nå den position jag har planerat. Utan att ha tänk över mitt agerande, så har denna dag förvandlats till nån slags individuell tävling med en startande.

 Jag kan redan nu avslöja att vädergudarna var värdiga motståndare, det börja regna så intensivt innan Staddajåkkå stugan så risken för en total elektronisk kollaps var nu en tidsfråga. Kameran och gopro var allt för oskyddad, viljan att ha dom lättillgänglig är nu en överhängande fara för dess funktion. Bara att gå ner till stugan för att hör om det fanns möjlighet att torka och packa om dessa nu otroligt viktiga saker för att kunna dokumentera morgondagens Glaciärer passage.

 Självklart finns ingen stugvärd där just då. Knackar på i en av stugorna, där träffar jag ett tyskt par som är på väg att vandra vidare. Förklarar min situation. Stugvärden kommer tillbaks om 4-5 timmar upplyser dom mig. Helt uteslutet, jag förklara att jag går in i en av dom öppna stugorna för att torka min gopro och kamera lämnar den 200 kr som jag har haft med mig för något helt utöver det vanliga tillfälle.

 Dom tycker det är en god ide sagt och gjort går till en stuga, starta gasolvärmen i torkrummet direkt till höger när man kommer in. Får torkat upp kamera och gopro. Ned med allt i min vattentäta packpåse. Ville så gärna filma och fota under dagens vandring så jag väntade lite för länge innan jag tog tag i det hela. Därför står jag nu i ett torkrum.

 Tar inte mer än 15-20 minuter så är allt klart, packar ner allt går till stugvärdens stuga stoppar in sedel i dörrspringan och hej med mej full fart mot Sårjåsjaurestugan. Ungefär mitt emellan dessa två stugor kommer en kvinna från Sårjåsjaurestugan. Jag berättar om min situation tidigare och att jag lämnat 200 kr som betalning. Döm om min förvåning jag står och pratar med stugvärden för Staddajåkkåstugan. Den stuga där jag torkad min utrustning och lämnade 200 kr som betalning . Ytterligare ett helt osannolikt sammanträffande under mina nu 16 dagar i fjällen.

 Jag blir glad att allt nu är utagerat och hon blir glad över min betalning så allt är frid och fröjd. Samtalet fortsätter en stund till om fjällvandring. Sen är det dags för sista delen av dagens vandring denna regnblöta dag. Om jag trott dagens prövningar är över, så då har jag kraftigt underskattat denna dag. Det regnar så intensivt så när jag närmar mig Sårjåsjaurestugan så är det inte att tänka på en snabb titt på kartan.

 Vill bara dubbel kolla en ide jag fått under det intensiva regnandet. Kanske är det bättre att gå på den högra sidan av staddatjhåkkå men att nu gå utan att ha kollat upp det hela känns ju si så där.

Träffar stugvärden i dörren och förklara vill bara ta en snabb titt och sen fortsätter jag. Tror aldrig dom i stugan riktigt förstod vad jag titta efter, min humor var nog lite svårtolkad, när jag framstod som helt ovetande om vart jag var påväg.

 Dom trodde nog jag var lite ut och cyklade med min rätt så diffusa kartläsning. Det var trångt i stugan, alla ville ju undkomma regnet och jag har ju inga planer på att stanna så min plats behövs av andra. Nu vet jag att min första plan, hammaren är dagens slutmål. Efter ytterligare ca två timmar hittar jag en någorlunda bra tältplats. Här är dagens regndränkta vandring över i närheten av hammaren.

 När tältet är uppsatt och jag ligger i en rätt så fuktig sovsäck, för dagen förstärkt med en av mina nöd-filtar i aluminiumfolie. Som jag sveper in både jag och sovsäcken med. En billig men suverän lösning för att få värme i kroppen.

 Sen blir det en analys av morgondagen, vad ska jag gör om dagens vädret håller i sig? med kraftigt regnväder i kombination med dålig sikt, med min position norr om hela glaciärer området. Här radas olika scenarion upp i mina tankar. Men det hela slutar med konstaterandet ta inte ut sorger i förskott. Morgondagen blir som den blir inget jag kan påverka så morgondagens beslut får vänta tills det blir en ny dag.