28. aug, 2016

En fartfylld dag

Dag 14

 En morgon som börjar med det vanliga besöket av renar som lufsar runt tältet i dimman som sen övergår i solens tecken, så bra efter gårdagens intensiva regnande under min kamp att forcera vegetationen i slutet av dagen. Så nu gör jag upp eld torkar allt som ska torkas behöver väl inte nämna skor kanske. Blir även matlagning över öppen eld. Helt enkelt en kanon start på dagen

 Jag har en klar bild av dagens vandring, följ nordkalott-leden i princip hela dagen. Spontanitet är härmed förbjudet kommer att gälla någon eller några dagar nu måste jag närma mig glaciärområdet.

Jag äter min lunch, numera är ju brunchen reducerad till morgons fika egentligen. Fikat består av finhackad torrgädda ingen risk för ben som fastnar i halsen och inget spill, allt blir mat.

 Jag tar mig god tid denna morgonen vill att all som ska laddas blir fulladdat. En annan ovanlig händelse inträffade igår. Mitt val av tältplats. Tro faktiskt det är första gången någonsin, jag tältar vid en led. Därav besöket i går kväll under tält-uppsättningen. Varför detta ovanliga beteende?.Över 30km vandring blöt, trött, fans inga alternativ. Bäcken ligger vid leden och till sist leden är min troliga väg vidare.

 Den här morgonen får jag två besök, ett par som är på väg ner mot padjelanta-leden. blir som vanligt ett trevligt samtal om allt rörande fjällen lite om min vandring jag visar ett smart sätt att torka skor, lite om mat ja det blev ett intressant möte. Och så kommer dom två männen och en kvinna som jag hade ett så långt och trevligt samtal föregående kväll. Vi fortsätter där vi slutade, jag berättar mer ingående hur han ska gå tillväga med sitt onda knä för att få så optimal operation som det bara är möjligt.

 Blir ett lika långt samtal igen, dom är egentligen på väg tillbaka till kutjaurestugan för att hämta resterande del av packningen. Men nu är tid för samtal över dom är tvungen att fortsätta dagens uppdrag och jag måste påbörja dagens vandring. Så vi tar farväl dom går vidare mot stugan, och jag packar det sista i säcken. Nu börjar en led-vandringsdag en lång sådan.

 Jag far som skjuten ur en kanon efter den mycket tillrättalagda leden med spångar överallt där det är det minsta blöt eller svår-gått. Ser på min Garmin-klocka att jag ibland är ner under 12 minuter km nu blir det snabbt en hyfsad distans tillryggalagt.

 Kommer snabbt ner mot njunnjasa skåjde där är det tre broar som ska passeras innan nordkalott-leden och jag viker iväg i en sydlig riktning. Nu far jag fram efter leden med ett väl högt uppskruvad tempo med tanke på dom små möjligheter jag har till exstra energipåfyllning utöver vad som är beräknat för dagens etapp.

 Men den lättvandrade leden sporra mig till ett nästa tävlingslikt beteende, att äntligen ha frifart en hel dag och i rätt riktning får endorfinet att pumpa runt i den nu mer och mer slitna kroppen.

Börjar närma mig Låddejåkkåstugan där sista biten är en liten brant ner mot stugan. Väl ner vi stugan parkerar jag på trappan, av med ryggsäcken och lite byte av kläder och sockar.

Då kommer ett par upp till stugan och återigen följer ett intressant och trevligt samtal. Dom är intresserad av det jag nu genomför och vem jag är. Även nu rusar tiden iväg men dom är så trevliga och lättsamma så jag tar mig god tid för vårat samtal.

Slutligen måste jag ändå fortsätta min vandring, jag och nordkalott-leden har nu ett starkt band så vi fortsätter tillsammans. Över en bro och så blir det åter en någorlunda brant väg uppför innan terrängen planar ut. Delvis är jag ute på lita avstickare från leden, men vi är på väg mot Arasluoktastugan tillsammans. Börjar bli sent och jag har kvar en bro att passera så jag stannar på höjden som vanligt.

 Upp med tältet utan att det regnar, ett tagen sen det hände sist. Även möjlighet att påbörja morgondagens laddningsprocedur är nu en bonus. Tack solen för den möjligheten, blir en stunds filosoferande medan jag bär runt på gopro kameran.

 Nu kan jag känna närheten till Glaciärområdet bör inte vara mer än två-tre dagsmarscher bort. Den här kvällen är vädret med mig så jag blir sittande utanför tältet en bra stund och bara finnas till en avkopplande känsla. Ikväll är här och nu som gäller, vad morgondagen har att komma med är inte intressant denna fantastiska kväll.