15. apr, 2016

Utvärdering

 

 

Nu har det gått en vecka sen jag började med maten som ska motsvara den jag kommer att äta under sommarens äventyr. Och kommer nu med en helt ovetenskaplig konklusion, det jag var säker på men ändå ville testa, stämmer till hundra procent. Maten ger en helt ofattbar energi, ingen tendens till orkeslöshet eller trötthet. Aldrig tom på energi. Helt enkelt en fantastisk kost om man strävar efter enkel högoktanig mat som volymmässigt och viktmässigt är överlägset allt annat som finns på marknaden.

 

Det är hur jag har upplevt skillnaden mellan all annan kost och det jag nu äter, och då är ändå sommarens mat snäppet bättre. Som jag sa är det min egen upplevelse så någon vetenskaplig tyngd har den inte. Å andra sidan är det också ett vetenskapligt faktum att det jag nu gör rent fysiskt med min löpning och fjällvandrande. Inte heller har vetenskaplig grund att stå på, om man ser till mitt höftimplantat.

 

Där är nog enigheten i det närmaste total inom sjukvården. Och visste dom att jag numera snabbvandra upp på galtis för att sedan jogga sakta ner med en packning på 32 kg skulle dom påstå att det har aldrig hänt. Och har det hänt så ta det inte som intäkt för att det verkligen har hänt. Så jag gör som vanligt litar på det som jag vet är ett faktum genom egen erfarenhet, och som jag själv har provat.

 

Åter till maten, jag har en helt egen sammansättning av min mat. Där vikt högt energivärde och hållbarhet är av stor vikt för att uppnå den helt optimala överlevnads kosten. Valet av dom olika komponenterna är också en garant för bra sammansättning av mineraler och vitaminer.

 

Om det är den bästa, ja det återstår att se. Svaret kommer väl i mitten av augusti. Men en sak vet jag att med en packning som inte får väga över 20 kg vid start. Där maten står för ca 12 kg, och som ska räcka över ca 20 dagars fjällvandring. Där snitt sträckan är mer än ett maraton då hittar du inte den maten varken på nätet eller i affären, åtminstone inte något jag skulle lita på.

 

Kommer nog aldrig att bli sponsrad av dom som producerar överlevnadsmat. Däremot kommer jag till hundra procents säkerhet veta att det jag äter hjälper mig hela vägen från Abisko i en irrfärd ner till Vuoggatjålme. Och det är det enda som verkligen räknas, allt måste kugga ihop för att känslan av trygghet ska genomsyra alla detaljer.

 

Det här är mina val och inte ett påstående att det är den enda lösningen för ett lyckat äventyr av den kalibern som jag har tänkt genomföra. Jag kan helt enkelt inte lita på något som jag inte känner mig trygg med, Precis som mitt lopp genom Sverige, en gång aldrig mer. Då måste man ta besluten själv och dom ska vara baserade på egen erfarenhet.

 

Det här äventyret är också en gång aldrig mer, då lägger man ribban så högt att den inte syns för ett otränat öga. Och för att verkligen tänja gränserna till det yttersta. Att då inte känna att allt är helt rätt oavsett om det är utrustning, träning eller maten. Då kan det fort förvandlas från en upplevd äventyrsdröm till en lika verklig mardröm.

 

Till slut vad innehåller dessa 12 kg mat? Hur det är sammansatt återkommer jag till efter jag har genomfört mitt äventyr, men jag bär med mig ca 78000 kcal som är komplett sammansatt för min irrfärd genom fjällvärden.