29. okt, 2015

Gammal Visdom

 

 

 

Gammal Visdom

 

Efter mycken funderande och idéer som vid första intryck kändes helt rätt, så tillfaller ändå segern gammal visdom. I detta fall handlar det om vad som är den optimala kosten att bära med sig under nästa stora äventyr, resan mellan Abisko och Arjeplog där starten och slutstation är känd men vägvalen är skrivna i stjärnorna.

 

Jag har provat många olika typer av modern fjäll-överlevnads kost, inget har varit direkt dåligt men inget har kändes tryggt för den turen jag ska göra, säkert finns det många som lägger in en protest mot mitt påstående, de är ju ändå en hel uppsjö av äventyrare som fräser runt på dom mest osannolika platser runt om på moder jord.

 

Så varför skulle det inte finnas mat som duger till Kenny han ska ju bara traska runt lite i Lapland.Ska försök förklara det hela, jag måste bära all utrustning och all mat. Jag kommer inte att använda mig av någon chekpoint där det går att fylla på med mer mat.

 

Samtidigt är tanken att jag ska tillryggalägga en avsvär distans varje dag, så min ryggsäck får då inte bli allt för tung, plus att en av målen under resan är en ansenlig arsenal av olika fjälltoppar.Dessa faktorer måste jag väga in, sen har vi den stora osäkerheten om tiden.

 

Jag vet helt enkelt inte hur länge jag kommer att bli kvar inne i fjällvärden och definitivt inte var jag kommer att vara. Så när jag har funderat kring den här frågan insåg jag sent om sider att svaret finns runt omkring mig där jag bor Samisk mat.

 

Jag kommer att ta till en del av den riktigt gamla Samiska matkulturen, lite tillsnickrad för att passa min resa men i stort finns allt det jag behöver för att klara mig plus att vikten blir hanterbar. Ett annat plus är att i deras matkultur finns både hur man förlänger hållbarheten och maten har ett ofantligt energiinnehåll.

 

Så för att återknyta till frågan om varför inte modern överlevnads kost passar för min resa,så blir nog svaret att min resa är i mångt och mycket är som den lappländska fjällvärden är stor och okänd. Och då borde naturligtvis kosten vara av samma typ som genom århundraden av erfarenhet gjort det möjligt att både leva och arbeta i fjällen, alltså gammal samisk kost.

 

Får väl se det som et stort framsteg när maten känns under kontroll, En annan viktig del är vilka skor jag ska använda det är också under kontroll. Men där tog det stopp övrig utrustning är fortfarande ett oskrivet kapitel.